Currículum de Jordi Domènech, piano

jordi domènech 2

Nascut a Manlleu (Barcelona), estudia piano a l’Escola de Música de Vic, a l’Estudi Àngel Soler, al Conservatori Superior de Música de Barcelona i a Londres amb Joan Havill. Paral·lelament estudia cant a la Royal Academy of Music i a la Guildhall School of Music and Drama.

Ha actuat amb els principals cors i orquestres de Catalunya a més de les orquestres barroques de Salamanca i Sevilla, les Orquestres Simfòniques de Córdoba, Granada, Euskadi i Sevilla, la Real Filharmonía de Galicia, amb els grups Europa Galante, La Colombina, Orphenica Lyra, Early OperacCompany, Hyppocampus, Café Zimmermann, Estil Concertant, Wiener Akademie, London Baroque i Al Ayre Español i als principals festivals europeus (Glyndebourne, Moscou, Innsbruck, Utrecht, Granada, Cuenca, Viena i Amsterdam entre d’altres).

Al ser contratenor s’ha especialitzat en la música del barroc i té al seu repertori les principals òperes de Händel i Vivaldi, i els grans oratoris de Bach i Händel tot i que a vegades l’han demanat per a estrenes de noves composicions com ara El sueño de Rodari de Nuñez-Hierro i Passione secondo Matteo de Guarneri i Tat’iana de Corgui per l’Scala de Milà i Marie de German Alonso, entre altres. Ha fet de músic-actor en dos muntatges de Xavier Albertí: El gran mercado del mundo, de Calderón de la Barca, i L’emperadriu del Paral·lel, de Lluïsa Cunillé, ambdues pel TNC. A més ha actuat al Carmina Burana d’Orff de La fura dels Baus en més de 50 ocasions, a l’estat espanyol, Alemanya, Holanda, Argentina, Eslovènia i Portugal.

Debuta amb L’Orfeo de Monteverdi per Barber Opera de Birmingham. Ha interpretat Dido i Enees de Purcell, La Didone de Cavalli (pel Teatro alla Scala de Milà, el Malibran de Venècia i el Carignano de Torí), L’Incoronazione di Poppea de Monteverdi (per l’Staadsoper d’Hamburg i el Gran Teatre del Liceu), Tito Manlio, Andromeda liberata, Orlando furioso, Ercole sul Termodonte i Bajazet de Vivaldi, Agrippina, Belshazzar (al Handel Festival de Halle i al Musikverein de Viena) i Rodelinda de Handel, Boris Godunov de Mussorgky (pel Gran Teatre del Liceu) i els papers principals de les òperes La Catena d’Adone de Mazzocchi pel Festival d’Innsbruck, Carlo, Rè d’Allemagna de Scarlatti pel Teatre Massimo de Palerm, Radamisto de Händel a Los Àngeles i Orlando de Händel a la Maestranza de Sevilla i l’Auditorio de Saragossa.

Debuta a Catalunya amb un rol operístic amb Orfeo ed Eurídice de Gluck per l’Òpera de Sabadell i al Gran Teatre del Liceu amb Giulio Cesare in Egitto de Händel. Ha cantat, a més, al Gran Teatre del Burdeus, La cité de la Musique de París, l’Auditorio Nacional de Madrid, feu el recital d’obertura del Festival de Torroella de Montgrí i la inauguració del Teatre Lliure amb l’òpera L’adéu de Lucrècia Borgia de Carles Santos. Darrerament ha debutat com a clavicembalista i director musical amb els grups Ensemble contratemps i Polifem Consort, amb produccions operístiques com Acis i Galatea de Händel, Atenaide de Caldara i l’Ombra de Farinelli i ha dirigit musicalment la gala OPERA XXI amb L’Orquestra Simfònica de Màlaga.

Ha rebut premis de piano, cant i composició. Algunes de les seves obres s’han estrenat a l’Auditori de Barcelona, al festival OffLiceu del Gran Teatre del Liceu, i al Palau de la música catalana. De la seva cantata infantil Les desventures de Mimí se’n van fer més de 100 representacions i es va traduir a quatre idiomes. La seva darrera obra Il pianto della Madonna, per a mezzosoprano, cor de veus blanques i orquestra s’ha sentit a molts llocs de la geografia catalana i a Barcelona, al Palau de la música Catalana. Publica les seves obres a les editorials Dinsic i Pagès Editors i té una pàgina web: jordidomènech.com