Currículum Kebyart Ensemble

Kebyart_04©IGOR STUDIO_high

Els quatre talentosos músics del quartet de saxòfons Kebyart no només comparteixen la seva passió per la música de cambra, sinó també el desig d’aportar una alenada d’aire fresc a la música clàssica. Quatre esperits musicals lliures que es van trobar a Barcelona amb l’objectiu d’escriure pàgines sonores completament noves i que cadascuna de les actuacions sigui una experiència singular. El seu nom ho diu tot: la paraula balinesa «kebyar» significa una cosa així com «esclatar de sobte» o «obrir-se de cop», una metàfora meravellosa de la manera de fer música tan enèrgica i virtuosa dels quatre catalans.

El caràcter distintiu de Kebyart resideix en el seu enfocament creatiu i obert del repertori, que té diverses facetes: la literatura original, els arranjaments propis d’una àmplia varietat d’estils i l’encàrrec de noves obres per a la formació, com ara «7 Capricci» de Jörg Widmann el 2021, o l’estrena mundial del quartet «Harmonia» de David Philip Hefti el febrer de 2023. També enriqueixen el so del quartet de saxòfons a través de les seves col·laboracions amb destacats artistes com Nicolas Altstaedt, Xavier Sabata o Dénes Várjon, o com a solistes amb orquestres com l’Orquestra de la Ràdio Televisió Espanyola (ORTVE), GIO Symphonia o la Banda Municipal de Barcelona.

Els joves músics de Kebyart són actualment una de les agrupacions més reconegudes del panorama, i no només al seu país, ja que ara també es fan sentir arreu d’Europa. Com a part de l’ECHO Rising Stars (European Concert Hall Organisation) a la temporada 2021/22 Kebyart va actuar per primera vegada al Concertgebouw d’Amsterdam, l’Elbphilharmonie d’Hamburg, el Musikverein de Viena, la Philharmonie de París o el Festspielhaus Baden-Baden, entre moltes altres sales europees. La temporada 2022/23 comptarà amb importants debuts al Wigmore Hall de Londres, Tonhalle de Zuric, StadtCasino de Basilea, Mozarteum de Salzburg i el Heidelberger Frühling, així com el retorn al Palau de la Música Catalana de Barcelona.

Des dels inicis de l’ensemble el 2014, els membres de Kebyart han buscat l’excel·lència a través d’un interès incessant per les arrels musicals, amb l’ESMUC (Barcelona) i la Musik-Akademie (Basilea) com a epicentres acadèmics. El seu compromís amb el missatge musical els ha portat a rebre formació continuada d’alguns dels músics i conjunts de cambra més famosos com el Quartet Casals, el Rainer Schmidt (Hagen Quartett), el Hatto Beyerle (Alban Berg Quartett), el Quartet Quiroga, el fagotista Sergio Azzolini, els pianistes Claudio Martínez-Mehner, Anton Kernjak i Kennedy Moretti, i el saxofonista Nacho Gascón.

 

Per les seves interpretacions, han rebut diversos premis importants de música de cambra. Entre ells, l’Orpheus Swiss Chamber Music Competition (Suïssa), el Concurs Internacional Franz Cibulka (Àustria) i dos dels premis més importants del país: el Primer Palau, organitzat pel Palau de la Música Catalana, i el prestigiós Premi BBVA de Música de Cambra. A més, des del 2018 formen part de l’Acadèmia Europea de Música de Cambra (ECMA).

A l’abril de 2022, el quartet de saxofons va llançar el seu segon àlbum d’estudi a Outher  Linn Records titulat «Lectures différentes», que inclou el primer enregistrament del quartet homònim de Péter Eötvös, així com arranjaments propis de «Pulcinella» de Stravinsky i d’un quartet de Haydn.

Kebyart és garantia d’interpretació moderna en el millor sentit i d’experiències acústiques sorprenents. Els agrada trencar la barrera entre el públic i els intèrprets i oferir comentaris entre les obres per a una millor comprensió de la música.

Com a ambaixadors de les marques, Kebyart toca saxòfons Selmer Paris i accessoris Vandoren.