Curriculum Maria Miró, soprano

MARIAMIRÓ

Nascuda a Barcelona i llicenciada en Medicina per la Universitat de Barcelona amb Premi Extraordinari, estudia cant al Conservatori  Superior del Liceu de Barcelona i al Royal Northern College of Music de Manchester (Regne Unit). Ha estat guardonada amb diversos premis de cant, com ara el Primer Premi al Concurs Mirabent i Magrans de Sitges 2014 i Primer Premi i Premio de Zarzuela al Concurso Internacional de Canto Ciudad de Elda 2014. 

En l’àmbit operístic, debuta a la Lyric Opera Studio de Weimar (Alemanya) en el rol de Fiordiligi (Così fan tutte). Ha cantat en teatres i festivals europeus, com el Wexford Opera Festival d’Irlanda, Dorset Opera Festival de Regne Unit, l’Opera Grand Avignon de França o el Teatro Massimo de Palermo d’Itàlia. Des del 2013 actua de forma habitual al Gran Teatre del Liceu (L’Atlàntida, Cendrillon, I due Foscari i Il trovatore) i al Teatro Real de Madrid (Alceste, Norma, Das Rheingold, Il pirata i especialment el rol de Mariana a Das Liebesverbot al 2016 i Penelope a Gloriana al 2018, amb gran èxit de crítica).  Al 2018, debuta a l’Òpera d’Oviedo, cantant el rol protagonista de Fuenteovejuna de Jorge Muñoz (Estrena mundial) i a l’Òpera d’Avignon com a la Contessa de Le nozze di Figaro. Al 2019 debuta al Teatro de la Zarzuela de Madrid amb El barberillo de Lavapiés i a l’Òpera de Sabadell com a Musetta de La Bohème 

Ha treballat amb directors musicals com Ivor Bolton, Pablo Heras-Casado, Maurizio Benini, Josep Pons, Andrew Davis, Massimo Zanetti, Roberto Abbado o Daniele Callegari, i amb directors d’escena com David Mc Vicar, Kasper Holten, Robert Carsen, Krzysztof Warlikowski, Justin Way, Dmitri Tcherniakov, Davide Livermore, Emilio Sagi, Joan Anton Rechi, Miguel del Arco o Alfredo Sanzol. 

En l’àmbit del recital i de l’oratori, ha cantat a nombrosos Festivals i Cicles de Concerts de Catalunya (Xarxa de Músiques a Catalunya, Fundació Frederic Mompou, Fundació Jaume Aragall, Sopars Lírics al 7 Portes, Les Veus del Monestir de Pedralbes, Les Veus del MEAM, Cicle de Concerts Concertante, 30 minuts de Música al Mas i Mas, entre d’altres) i ha actuat a importants sales i auditoris d’Espanya, com L’Auditori de Barcelona, el Gran Teatre del Liceu o el Auditorio de Alicante. Ha estrenat obres de Ramón Ribé i dAntoni RosMarbà i amb el grup de càmera Com.Cat Trio (amb la violinista Laura Rafecas i el pianista Carles Puig) ha difós repertori català del segle XX.  

Entre els compromisos futurs, destaca la interpretació del rol de Micaela (a Carmen de Bizet) al Gran Teatre del Liceu, la Marquesita (El barberillo de Lavapiés) al Palau de les Arts de València i al Teatro de la Maestranza de Sevilla i el rol de Cruz a l’estrena mundial de l’òpera Tránsito de Jesús Torres al Teatro Real de Madrid.