Curriculum Orquestra de Cambra Terrassa 48

ORQUESTRA CAMBRA TERRASSA 48

Amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 és una formació estable especialitzada en el repertori escrit per a cordes.  Fundada en la seva forma i filosofia actuals l’any 2000, el conjunt ha donat un gran impuls i difusió de la música per a formació d’orquestra de cordes amb uns programes que combinen una gran investigació i proximitat. 

L’OCT48 ha realitzat concerts per tota la geografia catalana, per l’estat espanyol i Costa Rica, ha col·laborat en importants produccions simfònico-corals  i ha fet enregistraments pels segells Ars Harmònica, Ma de Guido, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i pel Centre Robert Gerhard. Destaquen també col·laboracions amb directors com L.Heltay, J.Vila, M.Barrera, X.Puig, M. Thomas, B.Sargent, G.Comellas o P.Prats; solistes com M.Pintó, G.Claret, J.Domènech, D.Ligorio, V. Bronevetzky, M.Hinojosa, A.Pillai, A.Ventura, J.Palomares, I.Monar, A.Malikian, D.Brlek. o K.Gleusteen i agrupacions com la Coral Cantiga, Coral Sant Jordi, Cor Enric Granados i el Cor de Cambra de l’Orfeó Català, entre molts d’altres.  

En la seva recerca de literatura per a orquestra de cordes, l’OCT48 ha realitzat primeres audicions a Catalunya de nombroses obres per a aquesta formació i també a nivell europeu, destacant-ne l’estrena continental de The Passion of Mary de H.Blake amb el mateix compositor a la direcció, així com estrenes d’obres d’autors catalans com A.Guinovart, M.Caselles, J.Cornudella, T.Peire, A.Puig, F.Cruixent, J.LL. Guzman, C.Cases…. i  primers enregistraments d’obres de R.Lamote de Grignon, J. Manén i M-Oltra,  impulsant així la seva voluntat de difusió, recerca i globalització del fet musical i també a nivell de país. 

L’OCT48 ha explorat nous camins musicals i escènics amb la creació d’espectacles multidisciplinaris com “Carmen de Shchedrin”, “Giovanni S.E.” i “Gudbranstal les històries de Peer Gynt”,  la co-producció juntament amb el Festival de Pasqua de Cervera de “Remena Nena” amb A.Tordera i J.Domènech, col·laboracions amb cantants com  P.Sala, en l’espectacle “Una nit amb orquestra” i Sisa, amb qui estrenen “Arriba una cançó”, i amb formacions jazzístiques com el Manel Camp Trio i Carles Cases amb qui estrenen l’obra “Araguaya” amb textos de Pere Casaldàliga. 

Amb la voluntat d’incentivar el coneixement i la il·lusió per la música clàssica entre els més petits l’OCT48 ha dut a terme nombroses iniciatives pedagògiques. Destaquen la seva tasca directe en el projecte “assaig obert”  i els espectacles infantils propis “Telemann i la història d’en Quixot”; “El botó de Haendel”; Popoff, un compositor despistat”  i “Els quadres de Hartmann”, els quals han estat programats per sales d’arreu de Catalunya.  

Atesa la gran acceptació general i el beneplàcit de la crítica vers els seus programes basats en la investigació i difusió de la música escrita per a cordes a nivell global, l’OCT48 ha programat ininterrompudament des de l’any 2000 la seva temporada de concerts a la ciutat de Terrassa, i des de la temporada 2004-05 és orquestra resident al nou Auditori Municipal de Terrassa, on  ofereix el seu cicle estable de concerts. 

L’OCT48 està dirigida des del violí per Quim Térmens, músic sabadellenc  que rep la seva primera formació violinística de la mà d’Ofèlia Rodrigo i posteriorment estudia amb el violinista i mestre Gonçal Comellas amb qui es forma musicalment i realitza els seus estudis superiors. Ha rebut també classes magistrals dels violinistes M.Barta i A.Futer 

Ha estat membre de l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música Catalana i de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas. Actualment dirigeix des del violí l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 i desenvolupa la seva faceta més cambrística en el projecte Arcattia amb concerts per tot el país i Costa Rica i ha estat guardonat, entre d’altres, amb el premi Xavier Montsalvatge. En els seus anys de trajectòria ha impulsat la difusió i coneixement d’obres escrites per a cordes sent en l’actualitat un referent en aquest camp. 

Autor de diversos espectacles infantils com “Popoff, un compositor despistat”, “Els quadres de Hartmann”, “Històries de Tumbuktú”, “El botó de Haendel”“Telemann i la història d’en Quixot”, és autor també de diverses composicions per a orquestres de corda d’estudiants. 

En el terreny pedagògic s’ha format amb personalitats com Sheila Nelson, Vaartan Manoogian i Mimi Zweig. Desenvolupa la seva tasca docent al Conservatori de Música de Vic com a mestre de violí i director de  les seves orquestres de corda i ha estat convidat en xerrades sobre pedagogia, jurat de concursos instrumentals i de cambra, director convidat en diverses trobades d’orquestres juvenils i com a mestre de violí al Curs Internacional de Música Principat d’Andorra. Actualment també és el director artístic del “Festival BBVA de Música Religiosa de Vic”.