Organització

 

organitzacio1

El Festival de Música Clàssica de Sant Fruitós de Bages es va iniciar l’any 1995, amb una primera edició que constava de 2 concerts, i que es va fer a l’Església Parroquial de Sant Fruitós. Anteriorment, l’any 1994, s’havia fet un concert a la mateixa església parroquial, a càrrec de la mezzosoprano nascuda a Manresa, Mireia Pintó, i del pianista rus, Vladislav Bronevetzky, ambdós residents a la localitat. La gran acollida que va tenir aquell primer concert va animar a l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, a impulsar el naixement d’un festival que va començar amb un format de 2 concerts, posteriorment va passar a 3, i més tard al format actual de 4 concerts.

Una de les peculiaritats del Festival, que es manté des dels inicis, és el fet de que els concerts es realitzin coincidint amb els dijous del mes de juliol, decissió que es va prendre en el seu dia i que s’ha mostrat positiva, valorant que a l’estiu la gent de les comarques interiors acostumen a passar els caps de setmana prop de la costa o de la muntanya. Això ha esdevingut ja una tradició, i els dijous del mes de juliol parlen el llenguatge de la música a Sant Fruitós de Bages. El Festival ha passat per diferents escenaris fins arribar a Món Sant Benet, escenari del festival 2016. Primer va ser l’Església Parroquial, després el Teatre Casal Cultural, posteriorment el Monestir de Sant Benet de Bages, des de l’any 2001 el Mas de Sant Iscle, i des del 2016 el festival torna al Monestir de Sant Benet, en el conjunt conegut com a Món Sant Benet.

organitzacio2

La fidelitat del Públic és un referent del Festival

El Festival de Música Clàssica de Sant Fruitós de Bages, va prendre el sobrenom de Memorial Eduard Casajuana, en honor del qui fou professor de música i alcalde de Sant Fruitós de Bages, Eduard Casajuana i Roca (1922-1991). Aquestes primeres edicions del Festival van servir per aconseguir un bon caliu en tots els concerts, amb el naixement progressiu d’un col.lectiu d’afeccionats a la música clàssica, que mica en mica es van agrupar i que es van constituir en associació l’any 2001.

Des d’aquest moment l’Associació Música Clàssica Memorial Eduard Casajuana és l’organitzadora del Festival, mitjançant la signatura d’un conveni de col.laboració amb l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages que es renova de forma anual. Des del naixement de l’associació de música clàssica s’ha fet una feina molt important per obrir el festival a tota la societat, amb una tasca molt important de captació d’esponsors i patrocinadors. Això permet recolzar el finançament del festival, millorar el programa, i alhora mantenir els preus assequibles per tal de que tothom pugui gaudir de les grans figures i formacions que ens visiten cada any.

Any rera any els membres de l’Associació de Música Clàssica treballen durant molt mesos per tal de que cada juliol Sant Fruitós de Bages es vesteixi de gala per acollir una nova edició del seu Festival.