SONGS OF HOPE (Un espectacle pels cinc sentits: del musical a la cançó a cappella amb una posada en escena espectacular)

VEUS foto

25 Juliol 2019, 22:15h.,  MÓN SANT BENET

SONGS OF HOPE 

(Un espectacle pels cinc sentits: del musical a la cançó a cappella amb una posada en escena espectacular)

 

VEUS-Cor infantil Amics de la Unió

ROC SALA, piano

JOSEP VILA I JOVER, director

 

PROGRAMA

SONGS OF HOPE

Maybe                                                Annie – Charles Strousse

Tomorrow                                          Annie – Charles Strousse

Ciutat d’Ivori                                     Flor de nit – Albert Guinovart

Perquè he plorat                               Mar i Cel- Albert Guinovart

Himne dels Pirates                            Mar i cel – Albert Guinovart

Revolting children                            Matilda – Tim Minchin

 

 

El mestre i el bon caçador               Josep Vila Casañas

Baba Yetu                                        Christofer Tin

Kirishitan-Imayo                              Hideki Chihara

El Cant dels Ocells                          Bernat Vivancos

Hoquetus                                        Joan Vidal

Song of Hope                                 Susana Lindmark

 

Comprar entrades

 

CURRÍCULUMS

VEUS-Cor infantil Amics de la Unió

JOSEP VILA I JOVER, director

 

COMENTARI DEL CONCERT

Songs of Hope” és l’espectacle que posa sobre l’escenari la més pura essència de Veus, el Cor Infantil Amics de la Unió. Ells mateixos el defineixen com “un so blanc i natural, una actitud escènica lleugera, harmoniosa i precisa, una interpretació d’altíssim nivell, i una capacitat comunicativa extraordinària”. El varen estrenar el 2012 revisant-lo el 2017, i amb ell el cor va irrompre als escenaris amb una nova manera d’entendre el cant coral. El programa és veritablement un collage d’obres de compositors catalans i d’arreu, un arc de Sant Martí amb tots els colors i textures possibles. Una experiència sensorial que va més enllà de qualsevol expectativa; música i teatre s’uneixen per acabar fent sentir l’espectador com si fos un membre més del cor.

El concert comença  amb dos fragments d’ Annie, un musical de Broadway basat en la popular tira còmica “Little Orphan Annie and uncle Dan“ original de H.Gray, que es va començar a publicar a diversos diaris americans del 1924 i s’hi va mantenir fins el 2010. El compositor de bandes sonores Ch.Strouse, nascut el 1928 i encara viu en el moment d’escriure aquestes línies, va musicar els textos de cantables de M.Charnin que acompanyaven el llibret de Th.Meehan. Així va sorgir la producció original de Broadway, que es va estrenar el 1977 mantenint-se en escena durant gairebé 6 anys. D’aquesta manera es va establir un rècord de permanència en el seu moment a l’antic Teatre Alvin de Nova York, ja re-anomenat  Neil Simon Theater. A partir d’aquí varen sorgir nombroses produccions en molts països, així com gires nacionals, aconseguint guanyar el Premi Tony al Millor Musical. La versió cinematogràfica va arribar el 1982. Les cançons “Maybe” o” Tomorrow ” són alguns del números més populars del musical.

Segueixen uns fragments extrets de dos dels musicals catalans més exitosos de les darreres dècades.  “Mar i cel”, amb text de X.Bru de Sala i música d’A.Guinovart, basat en l’obra homònima d’À.Guimerà, portat al teatre per Dagoll Dagom l’any 1987, recuperat el 2004 i el 2014. A l’espectacularitat de la seva escenografia, on un vaixell enorme i mòbil presidia la majoria d’escenes, s’hi afegeixen les seves cançons, algunes de les quals ja han passat a formar part del corpus de melodies populars en l’actualitat.  Per altra banda, “Flor de nit” es va estrenar al Teatre Victòria de Barcelona l’any 1992. Al text original de M.Vázquez Montalbán s’hi suma novament la música de Guinovart, en el context d’una trama ambientada en un cabaret de l’avinguda del Paral·lel, durant la Barcelona dels anys previs a la Guerra Civil espanyola.

Un fragment del musical “Matilda” tancarà la primera part del concert. Aquesta partitura es basa en la novel·la infantil homònima de R.Dahl publicada el 1988. D.Kelly va fer l’adaptació que també incloïa, la música i les lletres de T.Minchin. Matilda, és una nena amb el do de la telequinesi  i una gran estima per la lectura, que supera els obstacles de la seva família i de l’escola, arribant a ajudar a un del seus professors. El musical va arribar a guanyar set premis Olivier el 2012.

La segona part del concert comença amb un arranjament per a cor infantil o cor femení, fet pel compositor i director coral J.Vila Casañas (1966), a partir de dues cançons populars catalanes, com són “El mestre” i “El bon caçador”. Aquestes partitures van sorgir entre l’agost i el setembre de 1996 per encàrrec del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya. L’estrena la va oferir el Cor Tapiola i al seu director Erkki Pohjola quan van visitar Barcelona l’any següent. El primer enregistrament discogràfic el va fer el cor Lieder Càmera de Sabadell dirigit pel mateix autor.

Baba yetu” en suahili és el nom que rep l’oració del Pare nostre. El compositor nord-americà de música de pel·lícules i de videojocs Ch.Tin (1973) el va musicar el 2005 destinat a ser la banda sonora del joc d’ordinador “Civilization IV”, on hi apareix cantada per R.Ragin i S.Talisman. A part, “Baba yetu” va ser la primera banda sonora d’un videojoc en ser guardonada amb un premi Grammy, en la categoria de millor arranjament instrumental amb acompanyament vocal, en el decurs de la 53a edició dels premis, l’any 2011.

El compositor japonès H.Chihara (1957), graduat en composició a la Facultat de música de la Universitat de les Arts de Tòquio, a finals de la dècada de 1990 ja va començar a cridar l’atenció amb les seves obres per a cor. La peça “Kirishitan-Imayo” (germà cristià), combina el text “Santa Maria ora pro nobis…” amb una música plena d’elements melòdics i harmònics nítidament orientals.

El cant dels ocells” és una de les cançons populars més arrelades a Catalunya. Popularitzada pel cèlebre violoncel·lista P.Casals. La podrem sentir en l’harmonització que el compositor i director coral B.Vivancos (1973) va escriure durant les seves estades a Rupit l’estiu del 2006. Aquesta harmonització, per a Cor mixt a Capella amb soprano solista i Orgue ad libitum, defuig les versions més tradicionals, usant un llenguatge neutre i modal que no desfigura mai la melodia principal, sempre present, embolcallada per una àurea de so constant i uniforme.

El músic J.Vidal, nascut a Granollers el 1984, ha desplegat la seva activitat musical combinant l’activitat com a compositor d’obres que van des de quartets de corda fins a repertori coral o per a big bands, més la de percussionista, sobretot com a bateria de diferents grups. Tots aquests elements es reflecteixen bé a l’obra “Hoquetus”, una composició per a cor de veus blanques que el mateix Cor Infantil Amics de la Unió li va encarregar el 2013, fent-ne l’estrena al Teatre de Ponent de Granollers.

El concert s’acaba amb l’obra que dona títol al present espectacle: Song of hope (Cançó d’esperança). Tant la lletra com la música són originals de la compositora, cantant i directora coral sueca S.Lindmark (1967). El 2017 va ser nomenada directora coral infantil i juvenil de l’any al seu país. Una distinció que suma a d’altres que ha anat obtenint durant la seva carrera. La lletra d’aquesta partitura a 4 veus és prou eloqüent: “En el moment de la foscor que sorgeixi la llum. En temps de ceguesa, que l’amor sigui la vista. On hi ha fredor, deixeu que hi hagi calor. Triant l’amor, tots podem brillar!

 

Joan Vives


Comments are closed.